Menu
24. května 2023
Způsob cvičení i meditace, který je starý tisíce let. Jóga oslovuje stále více lidí, kteří v moderní uspěchané době hledají způsob, jak se zastavit, uvolnit a třeba i trochu zpevnit své tělo. Nedávný průzkum společnosti ROSSMANN nicméně ukázal, že i přes velký zájem o jógu celá třetina dotázaných (34 %) neví, jak by měla s tímto druhem cvičení začít.

Dotázané ženy podle průzkumu sice vědí, co je to jóga, ale každá druhá tento druh relaxačního sportu nikdy nevyzkoušela. Nevědí totiž, jak začít (34 %), případně nemají s kým cvičit (28 %). Z toho důvodu najdou všichni členové ROSSMANN CLUB nově ve své mobilní aplikaci vybraná videa cvičitelky Zuzany Klingrové s jednoduchými jógovými sestavami, které mohou zájemce o tento druh cvičení motivovat na jejich cestě za poznáváním jógy.

„Začít se cvičením jógy je snadné, protože jde o druh cvičení, který je nenáročný na čas a cvičební pomůcky. Zveřejněním základních jógových videí v naší aplikaci ROSSMANN CLUB chceme motivovat českou veřejnost k vyzkoušení tohoto relaxačního cvičení a zároveň podpořit zdravý životní styl. Základní jógové pomůcky, které všem zájemcům o tento druh cvičení ulehčí začátky, mohou zájemci získat v rámci našeho věrnostního programu sbíráním virtuálních bodů,“ říká Marcela Syrovátková, Head of Marketing ve společnosti ROSSMANN.

Relaxační cvičení na doma

Z průzkumu dále vyplývá, že pokud ženy jógu začnou cvičit, dávají naopak přednost cvičení o samotě (65 %), většinou v domácím prostředí s pomocí online videí (36 %). Alespoň jednou týdně si jógu zacvičí 38 % dotázaných. Nejaktivnější jsou přitom ženy ve věkové kategorii od 45 do 53 let, z nichž jógu alespoň jednou v týdnu cvičí 52 %. Bez ohledu na věk se respondentky tomuto druhu aktivní relaxace věnují nejčastěji večer po práci (47 %).

„Má první setkání s jógou ještě v pubertě byla váhavá a trvalo mi několik let, než jsem ji začala chápat a vnímat jinýma očima. Postupně během studií tělovýchovy jsem pochopila a objevila její kouzlo. Jsem ráda, že mohu tuto zkušenost předávat dál, například prostřednictvím svých videí a spoluprací s drogerií ROSSMANN. Pro mě osobně jóga není jen o cvičení, je to nádherná, dlouhá a obohacující cesta a já ji mohu všem vřele jen doporučit,“ říká Zuzana Klingrová, lektorka jógy, jógové terapie a ambasadorka věrnostní kampaně společnosti ROSSMANN S jógou je život krásnější.

Pro většinu dotázaných (84 %) není jóga hlavním sportem, ale spíše doplňkovou aktivitou k jiným sportům. Hlavním důvodem, proč se nejen ženy uchylují k tomuto druhu cvičení, je možnost cítit se psychicky a fyzicky dobře. Pro každou druhou respondentku je pak jóga cestou ke zlepšení ztuhlosti a bolesti zad, s nimiž mají podle průzkumu nejvíce problém ženy ve věkové kategorii od 18 do 26 let.

„Cvičení jógy má celou řadu ověřených pozitivních účinků na lidské tělo i mysl. Obsahuje tři části – dechovou, pohybovou a meditační. Všechny tři hrají roli při ovlivňování psychiky. Posilují parasympatickou část našeho systému, harmonizují hormony a neurologické přenašeče, které hrají roli při úzkostech a depresích. Kromě toho jóga zlepšuje například cirkulaci krve, trávení a v případě některých druhů jógy také snižuje váhu a celkově posiluje tělo. Hlavně se učíme ovládat dech, což má i terapeutický efekt,“ říká Martina Viewegová, psycholožka a psychoterapeutka.

 

Kampaň na podporu vnější i vnitřní krásy

Společnost ROSSMANN chce propojením s jógou povznést péči o sebe na vyšší úroveň a zaměřit se nejen na vnější, ale i vnitřní krásu a tím ještě více podtrhnout svůj slogan A život je krásnější. Pro širokou veřejnost také ROSSMANN spouští speciální web cvictejogu.cz s informacemi, zajímavými radami a tipy, které se týkají jógy a zdravého životního stylu.

Ve spolupráci s lektorkami jógy Zuzanou Klingrovou a Klárou Pokornou z online platformy Yoga Gang také ROSSMANN na den letního slunovratu (21. 6.) plánuje speciální akci spojenou se cvičením jógy. V rámci jedinečné události, která se bude konat na střeše Obchodního centra Nový Smíchov od 18 hodin, si příznivci budou moci zacvičit jógu pod širým nebem při západu slunce. Další zájemci pak mohou sledovat online stream z akce na stránce www.cvictejogu.cz. Výtěžek ze vstupného bude věnován neziskovému projektu Fandi mámám, který materiálně podporuje maminky samoživitelky.



Tisková zpráva ke stažení
Cvictejogu.cz_průzkum_infografika na šířku
Cvi
ctejogu.cz_průzkum_infografika na výšku
ROSSMANN jóga při západu slunce_ilustrační foto

*Průzkum na téma, jaký mají Češky vztah k józe, provedla pro společnost ROSSMANN agentura Ipsos Instant Research na reprezentativním vzorku 1 050 respondentek z celé ČR ve věku od 18 do 65 let. Průzkum se uskutečnil v období od 24. dubna do 27. dubna 2023.