Menu

Víkendový pobyt pro děti s postižením

Sdílet na Facebooku

Jiřík se narodil jako jedno z dvojčat a první tři měsíce po porodu si rodiče jeho i sestřičku Haničku užívali jako zcela zdravá miminka. Ve třech měsících si však maminka všimla, že Jiřík má stále sevřenou ručičku. Po návštěvě paní doktorky následovala nekonečná vyšetření a spousta špatných zpráv: postupně se potvrdily diagnózy mozková obrna, epilepsie, ochrnutí jedné poloviny těla, poškozený mozek. Jiřík potřebuje non-stop péči, speciální stravu, léky a spoustu cvičení. Do jeho stimulace se zapojuje celá rodina včetně babičky a každá hra má svůj záměr. Je třeba nechat Jiříka, aby sám pracoval a nedělat věci za něj, i když to pro rodinu znamená nekonečnou trpělivost, převlékaní a úklid stále dokola. Všichni Jiříka motivují, aby se snažil používat obě ručky, podporují chůzi, motoriku, mluvení, kvůli šilhání cvičí zrak…

Raná péče je pro nás velkou pomocí. Když jsem se dozvěděla, že Jiřík není v pořádku, byla jsem bezradná. Poradkyně z rané péče nám dodala sebedůvěru, že se dá vše zvládnout. Zapůjčují nám hračky, rehabilitační pomůcky, poskytují nám cenné informace. Raná péče je strašně důležitá pro celou naši rodinu. Dříve jsme jezdili hodně na výlety s dětmi, po narození Jiříka se vše změnilo. Díky rané péči jsme si zase vyzkoušeli pobyt mimo domov. Na víkendovém pobytu pro rodiny jsme se dozvěděli další věci, vyzkoušeli jsme pro Jiříka různé terapie a vzniklo přátelství s jinou rodinou. Děti jsou šťastné, že někde jsou, že jsme všichni pohromadě. Jiřík má možnost vyzkoušet nové věci a není to na úkor ostatních, můžeme být při tom. Za to jsem rané péči strašně vděčná,“ říká maminka Jiříka.

Společnost pro ranou péči pomáhá dětem s postižením a jejich rodičům už 30 let. Zaměřuje se na děti se zrakovým a kombinovaným postižením ve věku od narození do sedmi let. Poradkyně rané péče jezdí do rodin domů na pravidelné konzultace a věnují se jak dětem, tak i jejich rodičům, v jejich přirozeném prostředí. Naslouchají rodičům a pomáhají jim vyrovnat se s těžkou a nečekanou životní situací. Pracují přímo s dítětem, doporučují vhodné pomůcky a ukazují rodičům, jak si správně s dětmi hrát, aby je rozvíjeli. Společnost pro ranou péči aktuálně podporuje 716 takových rodin v 10 krajích ČR. Náklady na péči o jednu rodinu dosahují 51 580 Kč za rok, násobně méně než v případě umístění dítěte do ústavní péče. Děti, které se narodí s postižením, čeká nelehká životní cesta, ale pokud vyrůstají v milující rodině, mají šanci na dobrý start. Více o Společnosti pro ranou péči na www.ranapece.cz.

Zobrazit všechny projekty

Líbí se vám náš obsah? Sledujte nás na sociálních sítích