Menu

Rehabilitace pro Barušku a pokojíček pro ni a její dvojče Adélku

Sdílet na Facebooku

Baruška má dětskou mozkovou obrnu. Narodila se totiž spolu se svým dvojčetem Adélkou předčasně ve 32. týdnu těhotenství. Adélka vážila 1 820 gramů, Baruška ale jen 1 230 gramů a lékař ji musel hned po narození rozdýchávat. Záhy nato byl děvčatům diagnostikován transfuzní syndrom – Adélka byla prostřednictvím společné placenty v průběhu těhotenství překrvována a Baruška naopak nedokrvována, tzn. méně vyživována. Baruška také měla po celý pobyt v děloze oproti Adélce velmi stísněnou polohu. Zatímco Adélka v prvních měsících po porodu postupně doháněla vývojovou normu, u Barušky se stále markantněji projevovalo značné vývojové zpoždění, zrakový handicap a další komplikace spojené s později diagnostikovaným poškozením určitých nervových drah v mozku.

Když se v roce dceřina života začala v lékařských zprávách objevovat i shrnující formulka DMO, bylo to pro nás psychicky velmi náročné období, a to tím spíše, že přidruženým jevem Baruščiny diagnózy byly rovněž epileptické záchvaty. Rodičovská láska ovšem naštěstí není podmíněna mírou plnění vývojových či jiných norem. Když navíc máte možnost spatřit tu dojemnou neutuchající dětskou zarputilost, kdy vaše děvčátko tak strašně moc chce lézt po čtyřech nebo si stoupnout v postýlce navzdory krajně nepříznivým zdravotním okolnostem, uvědomíte si, že zřejmě neexistuje nic, co byste pro dcerku nepodstoupili. Je tak jenom logická neutuchající snaha pomoci našemu veselému, trpělivému a velmi zarputilému děvčátku se zřejmým potenciálem se ze své obtížné situace postupně dostávat právě za vydatného přispění vlastních sil, neboť ona je k tomu vnitřně významně motivována,“ uvedla maminka holčiček.

Nadační fond Be Charity vznikl v létě 2015. Navázal tak na aktivity, které podpořily osoby s mentálním a kombinovaným postižením už třemi miliony korun. Od vzniku statutu nadačního fondu do dnešního dne se nám podařilo rozdělit dalších bezmála 20 milionů korun. Mezi zásady patří přímý kontakt s žadatelem a rozdělení 100 procent získaných finančních prostředků. Naším posláním je podporovat dlouhodobě nemocné či jinak znevýhodněné osoby a jejich rodinné příslušníky, kteří se o ně starají. Pomáháme formou příspěvků na léčbu, rehabilitaci, na koupi zdravotnických pomůcek a materiálu. Chceme znát příběh každého žadatele a pomáhat s konkrétními osudy.

Zobrazit všechny projekty

Líbí se vám náš obsah? Sledujte nás na sociálních sítích