Menu

Babybox pro odložené děti

Sdílet na Facebooku

Babybox, z. s., zřídil první bedýnku v roce 2005, symbolicky 1. června na Mezinárodní den dětí. Babybox na Hloubětínském zámečku na klinice GynCentrum  byl v provozu do konce roku 2019, kdy byla klinika přemístěna do jiné budovy, a pomohl vstoupit do nového života 28 nechtěným lidským mláďatům. Ještě v roce 2005 byl nainstalován babybox v Nemocnici Milosrdných bratří v Brně, který dodnes pomohl zachránit 19 dětí, následující rok jako třetí v pořadí byl namontován babybox ve Fakultní nemocnici Olomouc, který přijal do svého klimatizovaného a ventilovaného prostoru 8 dětí.

K dnešnímu dni je v provozu 76 babyboxů po celé ČR, jejichž dvířky prošlo do života 212 dětí, jen 13 z nich letos. Ve skutečnosti bylo zřízeno 107 babyboxů, protože z původních 46 jich bylo 31 vyměněno za moderní babyboxy nové generace. V roce 2020 jsou plánovány instalace zcela nových babyboxů v Praze 8 na budově Libeňského zámku, ve Žďáru nad Sázavou a v Nemocnici Most. Původní mostecký babybox bude vyměněn po 10 letech a za tu dobu přijal do své teplé náruče 5 dětí.

Počátkem příštího roku je cílem zřídit babybox v Prachaticích, posledním okresním městě Jihočeského kraje, jenž je dosud bez záchranné bedýnky. Pokračovat se bude v Jablonci nad Nisou výměnou starého babyboxu za nový, dále v Teplicích a v Karviné. V České republice jsou dále posledními okresními městy dosud bez babyboxů Louny, Tachov, Rokycany a Chrudim. I s těmito městy probíhají intenzivní jednání. Na každém babyboxu je informace: „Odkládáš-li děťátko, protože s ním nemáš kde přespat, zavolej 602 305 139.“ Nešťastná maminka i s děťátkem je převezena do sídla spolku v Praze 10-Hájku, kde jsou k dispozici dva azylové domy. Babyboxy jsou totiž považovány jako zařízení sloužící v krajním případě a v nouzi. Podobně jako stát drží armádu, aniž by ji chtěl použít, stejně jako v každém objektu jsou hasicí přístroje, které jistě nikdo nechce používat. Zapsaný spolek Babybox svoji činnost provozuje výhradně z prostředků dárců, ať už jsou jimi šlechetné společnosti, nebo jiní velkorysí dárci. Žádné příspěvky od státu nedostává.

Ludvík Hess a Jakub Hess pomáhají odloženým dětem, z. s.  je spolkem občanů, jejichž cílem je snaha o záchranu novorozenců, kteří by jinak byli matkou odloženi za podmínek, v nichž by jim hrozila vážná újma na zdraví nebo smrt. Odložení dítěte je zde anonymní a není trestné. Babyboxy v ČR jsou široké 100 cm, vysoké 60 cm a hluboké 50 cm. Váží 150 kg, vnitřek je vytápěný asi na 30 °C a vybavený signalizací přivolávající lékaře. Zařízení je řízeno mikroprocesorem, ten řídí oběh vzduchu a kontroluje teplotu. Více informací naleznete na www.babybox.cz.

Zobrazit všechny projekty

Líbí se vám náš obsah? Sledujte nás na sociálních sítích