Menu

Automobil pro Moniku a další děti s postižením

Sdílet na Facebooku

Monika se narodila s poškozeným mozkem. V důsledku toho trpí těžkým mentálním i tělesným postižením a potřebuje dohled 24 hodin denně. Zvládat nekonečný kolotoč cvičení, krmení a stimulování smyslů pomáhá rodině raná péče, bezplatná mobilní pomoc, která pravidelně jezdí domů nejen za Monikou, ale i dalšími dětmi s postižením. Pomozte rané péči získat peníze na nové auto, aby mohla jezdit ke všem dětem, které ji potřebují.

Rodiče dětí s postižením bojují neustále s vyčerpáním, s nejistotou a s obavami z budoucnosti. Své děti však milují a dělají pro ně vše, co je v jejich silách. Zároveň neztrácejí naději. Právě jako rodiče Moniky - první rok jejího života se nesl především ve znamení neustálého rehabilitačního cvičení, tzv. Vojtovky, nekonečných návštěv různých lékařů a snahy o rozvoj smyslů. Zdravotní stav Moniky však zůstává už několik let v podstatě stejný. V důsledku ochablého svalstva, křečí rukou i nohou se nemůže sama koordinovaně pohybovat. Má problémy se zrakem, dokáže jen velmi krátce zaměřit pohled na jednu věc. Brzy ji navíc čeká operace kyčelního kloubu. Její postižení bude navždy ovlivňovat život Moniky i celé rodiny, neboť potřebuje neustálý dohled a kontinuální péči. Monika má přesto ráda společnost a rodiče se ji snaží brát mezi lidi, na výlety a do přírody. Usilují o to, aby měla co nejvíce podnětů a příležitostí se rozvíjet. Poradkyně rané péče dojíždí za Monikou domů na pravidelné návštěvy a přiváží jí stimulační hračky a pomůcky. Maminka se zase s poradkyní může podělit o své starosti a zeptat se na vše, co zrovna rodina řeší - tipy pro rozvoj smyslového vnímání, pomůcky, nadační fondy, odlehčovací služby atp. Díky rané péči se také rodina seznámí s dalšími rodinami s podobným osudem, účastní se setkávání i pobytových kurzů, kde sdílejí své zkušenosti.

Raná péče dojíždí za dětmi s postižením a jejich rodiči k nim domů, kde je její pomoc nejefektivnější - děti se v bezpečí domova cítí dobře, reagují nejlépe na podněty a dosahují největších pokroků. Společnost pro ranou péči najezdí za rodinami ročně přes 360 000 km. Spolehlivá a bezpečná auta jsou pro ni základní potřebou.

Společnost pro ranou péči pomáhá dětem s postižením a jejich rodičům už 30 let. Zaměřuje se na děti se zrakovým a kombinovaným postižením ve věku od narození do sedmi let. Poradkyně rané péče jezdí do rodin domů na pravidelné konzultace a věnují se jak dětem, tak i jejich rodičům, v jejich přirozeném prostředí. Naslouchají rodičům a pomáhají jim vyrovnat se s těžkou a nečekanou životní situací. Pracují přímo s dítětem, doporučují vhodné pomůcky a ukazují rodičům, jak si správně s dětmi hrát, aby je rozvíjeli. Společnost pro ranou péči aktuálně podporuje 716 takových rodin v 10 krajích ČR. Náklady na péči o jednu rodinu dosahují 51 580 Kč za rok, násobně méně než v případě umístění dítěte do ústavní péče. Děti, které se narodí s postižením, čeká nelehká životní cesta, ale pokud vyrůstají v milující rodině, mají šanci na dobrý start. Více o Společnosti pro ranou péči na www.ranapece.cz.

Zobrazit všechny projekty

Líbí se vám náš obsah? Sledujte nás na sociálních sítích