Menu

Vaříme s Oliverem Pape – velikonoční mazanec

Sdílet na Facebooku

10. dubna 2020

Velikonoce již pomalu klepou na dveře a s nimi vrcholí i přípravy na tento svátek jara. Velikonoční mazanec patří mezi krásné české tradice, a proto jsme se s Oliverem rozhodli, že vám ukážeme, jak jej udělat trochu jinak a trochu ho ozvláštnit. Doufáme, že vám naše varianta bude chutnat.

Co se vám jako první vybaví, když se řeknou Velikonoce? Nám sluníčko za okny, malování vajíček, pletení pomlázky, pečení mazance a beránka s babičkou někde na chalupě na vesnici a samozřejmě koledování. Co je ovšem nejdůležitější, je slavení tohoto svátku v kruhu své rodiny a nejbližších. Připravte pro své milované Velikonoce, na které nezapomenou. Třeba vám k tomu pomůže tento chutný mazanec.

Mazanec (chlebanec) s jahodami, vlašskými ořechy a javorovým sirupem


Ingredience:


Mazanec:

  • 230 g hladké mouky
  • 100 g špaldové mouky enerBiO
  • 22 g droždí
  • 115 g kokosového mléka
  • 70 g másla
  • 70 g cukru enerBiO
  • Špetka soli
  • Citrónová kůra z 1 citrónu
  • Pomerančová kůra z ½ pomeranče
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový lusk
  • Špetka kardamomu

Poleva a ozdoba:

Postup pečení mazance:

  1. Kokosové mléko zahřejeme tak, aby se v něm dal udržet prst. Rozdrolíme kvasnice a přidáme špetku cukru. Necháme 15 minut na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Ostatní suroviny (hl. mouka, špaldová mouka, změklé máslo, cukr, sůl, vejce, vanilka, kardamon, citrónová a pomerančová kůra) dáme do větší misky. Přidáme kvásek a začneme pomalu míchat. Nejprve vidličkou, pak vařečkou a nakonec si těsto vyklopíme na vál a hněteme asi 6 - 7 minut do hladkého těsta.
  3. Těsto zpracujeme do tvaru mazance, vložíme na plech a dáme kynout na teplejší místo 45 - 50 minut.
  4. Potřeme vejcem a pečeme na 160 °C 40 - 45 minut.

obr1

Postup dělání polevy a ozdoby:

  1. Mezitím, co se mazanec bude péct, si v pánvi lehce orestujeme vlašské ořechy, přidáme nasekané fíky a zalijeme javorovým sirupem.
  2. Čerstvé jahody nakrájené na kousky posypeme špetkou cukru a zakapeme šťávou z limetky.

obr2

Dokončení:

  1. Upečený a vychlazený mazanec nakrájíme na krajíce široké asi 1,5 - 2 cm a opečeme na másle z obou stran.
  2. Dozdobíme nakrájenými jahodami a směsí z ořechů, fíků a javorového sirupu.
  3. Celé jídlo pak můžeme ještě dozdobit lístky máty a limetkovou kůrou.

Spolu s Oliverem vám přejeme dobrou chuť!

obr3

Zobrazit všechny články

Líbí se vám náš obsah? Sledujte nás na sociálních sítích