Ta správná letní grilovačka
Sdílet na Facebooku
Grilování je velice oblíbené pro svou rychlost, rozmanitost a nekonečné množství chutí. Vynalézavosti se meze nekladou a ugrilovat je možné téměř vše – maso, ryby, mořské plody, zeleninu, ovoce nebo i pečivo či sýry.
Domácí zázvorová limonáda
- 1 ks zázvoru velikosti kořene – dle chuti
- 3 lžíce třtinového cukru enerBiO
- 1 ks citronu
- 1 ks limetky
- 1 ks máty – dle chuti
- 1 l sodovky – záleží na velikosti džbánu
Sladká kokosová marináda
- 100 g kokosového oleje enerBiO
- 2 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce bio javorového sirupu enerBiO
- 1-2 lžíce sladkého likéru – například maraschino nebo cointreau
Grilujte zdravě
Málokdo to ví, ale při grilování vzniká celá řada škodlivých látek, které mají dráždivé a karcinogenní vlastnosti. Neuškodí si tedy říci pár důležitých pravidel:
- Grilujte ovoce a zeleninu – výtečná příloha k masu či rybě. Pravidelná konzumace prospívá našemu zdraví a navíc ta barevná pestrost vypadá na talíři krásně.
- Marinujte – díky tomu bude maso křehčí. Nejlepší je si marinádu sami vyrobit z toho, co máte doma. Výborně chutná marináda z kokosového oleje – vyzkoušejte třeba náš enerBiO kokosový olej.
- Grilujte menší kousky masa – zkrátíte tak dobu přípravy a zachováte více chuti.
- Grilujte na žhavém uhlí – nikoli na plamenech. Dbejte na to, abyste kupovali kvalitní dřevěné uhlí, které hoří beze zbytku.
- A nejdůležitější je čistota – jak během přípravy masa, tak během grilování (používejte odkapávací misku), tak i po samotném grilování (nenechávejte na svém grilu nánosy starého oleje).