Menu

Recept od Viki – Zeleninový kuskus s tofu

Sdílet na Facebooku

10. srpna 2021

Co byste řekli na takový lehký a rychlý letní oběd? Sice je fajn dát si guláš se šesti (nebo s osmi), ale přiznejme si, že si na něm sice pochutnáme, ale pak se proklínáme, že jsme si nedali něco lehčího. Zvlášť v letním, teplém počasí. Nyní díky nám a Viki již zvolíte správně.

Sluníčko a vedro k padnutí. Letošní léto je sice dosti prokládané deštěm a větrem, ale i tak občas zažíváme skoro až tropické počasí, kdy si nepřejeme nic jiného, než se ochladit. A k tomu nám pomůže i správně zvolená strava.

Jsme národ proslulý svými typickými českými jídly. Svíčková na smetaně, guláš, kuře na paprice, knedlo-vepřo-zelo. Výborná a vydatná jídla, která si vychutnáme s pěkně omáčkou „nacucaným“ houskovým knedlíkem (u knedlo-vepřo-zelo možná spíše s bramborovým). Zbíhají se vám sliny? Nedivíme se vám. Nám taky.

Ale v létě více než kdy jindy myslíme na své zdraví, vitalitu a my ženy i na štíhlou linii. Než si opět nasadíme tlusté svetry a kabáty, pod kterými snadno skryjeme hezky vypouklé nacpané bříško, tak stále mysleme na to, že sluníčko se kdykoli může objevit a vy se budete chtít předvést třeba v nových šatech či plavkách. A proto je dobré říct knedlíkům rozhodné NE a uchýlit se k něčemu více dietnímu, ovšem rozhodně NE méně chutnému.

Zeleninový kuskus s tofu

obr_1

Ingredience:

  • 100 g enerBiO kuskusu
  • 200 g horké vody na zalití kuskusu
  • 1 zeleninový bujón enerBiO
  • enerBiO uzené tofu
  • 2 lžíce olivového oleje enerBiO
  • Hrst mražené zeleninové směsi
  • Čerstvé bylinky (pažitka, máta, petrželka)
  • Šťáva z ½ citronu

obr_2

Postup:

  1. Do vody dáme jeden zeleninový bujón, směs mražené zeleniny a uvaříme zeleninový vývar.
  2. Uvařenou zeleninu dáme pak stranou a horkým vývarem zalijeme kuskus, přiklopíme a necháme 5 až 10 minut odpočinout.
  3. Až je kuskus hotový, přidáme zeleninu a promícháme s olejem a šťávou z citronu.
  4. Nakonec přidáme i tofu, které můžeme lehce opéct na pánvi.
  5. Podáváme s čerstvými bylinkami.

Tento opravdu rychlý, vydatný a zdravý oběd oceníte i ve chvílích, kdy nemáte na vaření moc času. Připravit se dá navíc na vícero způsobů. Pokud nemáte rádi tofu, orestujte na pánvi třeba kousky kuřete. Mraženou zeleninu můžete zase nahradit čerstvou. Doporučujeme cuketu, lilek, papriku a rajčata. Ty nakrájíte (cuketu a lilek na tenká kolečka, papriku na plátky a rajčata na čtvrtky dle velikosti), osolíte, opepříte, můžete přidat grilovací koření na zeleninu, podlijete olejem a dáte na cca 20-25 minut do trouby na 180 oC.

Stejný recept jen z trochu jiných surovin. Fantazii se opravdu meze nekladou.

Spolu s Viki vám přejeme dobrou chuť.

Zobrazit všechny články

Líbí se vám náš obsah? Sledujte nás na sociálních sítích