Recept od Viki - Zdravé linecké cukroví
Sdílet na Facebooku
Vánoce už klepou na dveře, a to mimo jiné znamená, že se blíží doba pečení vánočního cukroví! Co takhle letos zkusit něco nového a připravit zdravou variantu jednoho z nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví – linecké ze špaldové mouky!
Věděli jste, že tradice přípravy vánočního cukroví sahá až do 16. století? Cukroví se dle tradice peklo z mouky z vlastní úrody a hospodářství mělo chránit před temnými silami.
Zdravé linecké ze špaldové mouky
Ingredience:
- 375 g špaldové enerBio mouky
- 250 g kokosového tuku enerBio
- 125 g třtinového cukru enerBio
- citronové kůra z 1/2 citronu
- 1 vejce
- špetka soli
- marmeláda nebo čokoládový enerBio krém na slepování
Postup:
Na úvod je důležité říct, že linecké je dobré péct cca 14 dní předem, aby mělo čas zvláčnět.
- Začneme tím, že povolený kokosový tuk vyšleháme s cukrem, citronovou kůrou a vejcem. Poté přidáme mouku se špetkou soli a opět zašleháme.
- Těsto krátce prohněteme na vále a poté necháme ideálně do druhého dne v lednici odpočívat (minimálně však 2 hodiny).
- Po vyjmutí z lednice těsto znovu na vále propracujeme a rozválíme na cca 3 mm. Následně z těsta vykrajujeme libovolné tvary, které pokládáme na plech s pečícím papírem. Linecké pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 8 až 10 minut (hotové cukroví poznáme podle barvy – mělo by lehce zezlátnout).
- Vychlazené linecké spojujeme buď marmeládou nebo čokoládovým krémem.
TIP: Linecké nemusí mít jen klasický kulatý tvar, zkuste letos třeba vločku, stromeček nebo tvar perníčku. Uvidíte, že to vaši strávníci ocení.
Spolu s Viki vám přejeme dobrou chuť a klidné Vánoce s vašimi nejbližšími!