Menu

Recept od Viki – Meruňkové kynuté knedlíky

Sdílet na Facebooku

15. července 2021

Kdo by nemiloval ovocné knedlíky? Borůvkové, jahodové, meruňkové, povidlové… Všechny varianty jsou skvělé! Spolu s Viki jsme se shodli na tom, že ovocné knedlíky patří mezi typické prázdninové jídlo, které nám dělají naše babičky. Tak jdeme na to.

Teplé, kulaté „bochánky“, naše oblíbené ovoce, horké máslo, nastrouhaný tvaroh a cukr. To je ale dobrota! Léto patří ovoci. Jahody, borůvky, meruňky. Co je každému libo. Pokud už máte sklizeno a nevíte, jak úrodu zužitkovat, vsaďte na tuto klasiku.

Ovocné knedlíky patří mezi speciality české kuchyně, na kterou můžeme být hrdí. Nenajdete zemi, kde by knedlíky plnili šťavnatým ovocem. Můžete je servírovat jako hlavní chod či jako dezert. Záleží na vás. S Viki jsme zvolili sladké, šťavnaté meruňky. Tak jdeme na to.

Meruňkové kynuté knedlíky z enerBiO špaldové mouky

obr_1

Ingredience:

Postup:

  1. Do mísy dáme sušené droždí, přidáme lžíci cukru, zalijeme teplým rostlinným mlékem a necháme 10 minut odpočinout.
  2. Špaldovou mouku smícháme s hladkou, přidáme špetku soli, vejce, olej, odpočinutou směs s droždím a zpracujeme těsto. Jedná se o kynuté těsto, tedy je nutné do těsta dostat co nejvíce vzduchu. Těsto hněteme rukama nebo použijeme hnětací robot.
  3. Zpracované těsto necháme kynout (cca 30 minut) na teplém místě přikryté utěrkou.
  4. Vykynuté těsto rozdělíme na 5 až 6 částí – placiček – a do každé placičky zabalíme vypeckovanou meruňku.
  5. Vzniklé knedlíky necháme ještě 10 minut kynout, přikryté utěrkou. Knedlíky vaříme v páře podle velikosti 8 až 12 minut.
  6. Hotové ještě teplé knedlíky podáváme přelité rozpuštěným máslem, jogurtem a křupavou granolou.

Směle se pusťte do přípravy. Toto unikátní spojení sladké a opojné chutě meruněk, rozpuštěného másla, svěžího jogurtu a křupavou granolou je jedinečné!

Spolu s Viki vám přejeme dobrou chuť.

Zobrazit všechny články

Líbí se vám náš obsah? Sledujte nás na sociálních sítích