Recept od Viki – Čočková sekaná s polentovou kaší
Sdílet na Facebooku
Podzim už vystrkuje své drápky. Za chvíli vyměníme studenou kávu za teplý zázvorový čaj a krátké sukně doplníme teplými punčochami. Přesto se můžeme těšit na barevnou paletu podzimního listí, které nám bude padat k nohám. A my vám k tomu s Viki doporučujeme tento podzimní, zdravý recept.
Sekaná s kaší. Klasické jídlo, které nám připravovaly naše maminky, babičky a které bylo vždy i součástí menu na táborech. Nemáte chuť zkusit trochu obměněnou verzi? Tak pojďte na to. Zkuste si s námi připravit skvělou vegetariánskou alternativu tohoto tradičního receptu.
Podzim s čočkovou sekanou a polentovou kaší
Ingredience:
Čočková sekaná:
- 100g čočky enerBiO v suchém stavu
- 1 kostka zeleninového bujónu enerBiO
- 1 cibule
- 1/2 červené papriky
- hrst jarní cibulky
- 3 stroužky česneku
- 1 vejce L
- 2 PL olivového oleje enerBiO
- sůl
- pepř
Polentová kaše:
- 100g kukuřičné polenty enerBiO
- 2 PL olivového oleje enerBiO
- sůl
- jarní cibulka
Postup:
- Čočku uvaříme podle návodu na obalu ve vodě s kostkou zeleninového bujónu.
- Na pánvi na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a papriku.
- Uvařenou čočku rozmixujeme, přidáme orestovanou zeleninu, dále utřené stroužky česneku, nasekanou jarní cibulku a jedno vejce. Směs promícháme a případně ještě dochutíme solí a pepřem.
- Do zapékací formy s pečícím papírem dáme připravenou čočkovou směs a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C/30 min.
- Mezitím, co se nám peče čočková sekaná, si připravíme polentovou kaši. Do vařící vody nasypeme příslušné množství polenty. Za stálého míchání krátce povaříme do zhoustnutí. Odstavíme z plamene a dochutíme solí a olivovým olejem, díky kterému bude polenta krásně krémová.
- Polentovou kaši dozdobenou jarní cibulkou podáváme s čočkovou sekanou. Dobrou chuť.
A jak Viki sama řekla, její partner luštěniny moc nemusí, ale tuto sekanou vždy slupne jako malinu a ještě dlouho se po tom olizuje za ušima. Spolu s Viki vám přejeme dobrou chuť.