Ovesné vločky: 5 a více způsobů, jak si díky nim zlepšíte své zdraví
Sdílet na FacebookuNe všechno je dokonalé, ale zrovna ovesné vločky by se za dokonalou zdravou surovinu daly považovat. Vždyť patří mezi oblíbenou potravinu výživových poradců i sportovců. A proč tomu tak je?
Ovesné vločky jsou:
- Perfektním zdrojem energie a živin
- Obsahují spoustu vitaminů, vlákniny, antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek
- Pomáhají při hubnutí
- Jsou blahodárné pro naši pleť
- Přispívají k prevenci před nepříjemnými zdravotními komplikacemi (ulevují od zácpy, snižují hladinu cukru v krvi, snižují cholesterol, zlepšují zažívání a zvyšují růst dobrých bakterií v trávicím traktu, snižují riziko vzniku rakoviny tlustého střeva, atp.)
Ještě jsme vás nepřesvědčili?
Vločky jsou chutné, rychle zaženou hlad a dají se připravit na stovky způsobů. Nemusíte je jíst nutně ráno, ale můžete si je dát jako svačinku třeba před sportovním výkonem. Nejčastěji se zařazují do stravy, protože rychle a na dlouho zasytí. Je to tedy oblíbená surovina, když chcete shodit nějaké to kilo navíc. Vločky do sebe absorbují vodu a navodí vám tak pocit plnosti na dlouhou dobu.
Další skvělou vlastností je to, že na sebe vážou toxiny usazené ve střevech a tím přispívají k detoxikaci a očistě organismu. Jistě jste již slyšeli, že ve střevech je uložená imunita. Tím jsou myšleny mikroorganismy, které se ve střevech vyskytují. Pokud panuje rovnováha, jste silní a zdraví a nemoc si na vás je tak nepřijde. Ovšem při nerovnováze si koledujete o problémy. Ovesné vločky podporují růst správných bakterií v trávicím traktu a tím přispívají k lepšímu zažívání i k posílení imunity.
A výčet pokračuje. Blahodárně působí na náš mladistvý vzhled, na krevní tlak a cholesterol, na naši nervovou soustavu. Pravidlem ovšem je pravidelná konzumace. Věřte, že po jedné misce se zázraků nedočkáte. Ženy by měly denně sníst 30 – 40 gramů, muži zase 40 – 50 gramů.
Ovesné vločky na nekonečně mnoho způsobů
- Tradiční ovesná kaše s borůvkami – není nad klasiku a receptů na ovesnou kaši naleznete jistě spoustu. My máme rádi kombinaci ½ hrnku ovesných vloček s 1 hrnkem mléka, medem, ¼ lžičkou mleté skořice, ½ hrnku borůvek a 2 PL kokosových lupínků. Je to mňamka. Nebo zkuste recept od Olivera Pape.
- Sladká snídaně zvaná mug cake – pokud vás unavuje tradiční ovesná kaše, zkuste tento dietní zázrak. Základem jsou 3 suroviny: ovesné vločky, banán a vejce (ale bez něj se obejdete). Rozmačkejte banán, vše smíchejte a nalijte do hrnečku. Pak už stačí dát hrneček na 3 minuty do mikrovlnky nebo na 12 – 15 minut do trouby na 250 oC. Pro oživení chutí lze přidat čokoládu či jiné suroviny.
- Slané koláčky k obědu – ovesné vločky se dají připravovat i ve slané variantě a na mnoho způsobů. Základem jsou ovesné vločky, vejce, sůl a bylinky. A odtud je to již na vaší fantazii. Můžete přidat zeleninu, sýr, tofu. Zkrátka cokoli, na co máte chuť.
- Surovina do kosmetiky – mladistvého vzhledu docílíte třeba s pleťovou maskou z ovesných vloček. Polovinou šálku horké vody zalijte 1/3 hrnku vloček, přidejte lžičku medu, lžíci bílého jogurtu a bílek. Vše pořádně smíchejte a naneste na obličej. Nechte působit 15 minut a opláchněte vodou.
- Hydratační koupel – trápí vás suchá pokožka a napjaté svaly? Dejte si blahodárnou koupel. Napusťte si horkou vodu, přidejte hrnek mléka, šálek vloček a lžíci medu.