Menu

Maminčino cukroví

Sdílet na Facebooku

15. listopadu 2022

Vůně vánočního cukroví navodí sváteční náladu snad každému. Máte své oblíbené druhy? Je to linecké, vanilkové rohlíčky, rumové kuličky, vosí hnízda nebo něco jiného? Neuděláte však chybu, když sáhnete po tradičních receptech. Přesně jako od maminky.
Tradiční linecké

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g Hery
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 žloutek

Postup:

  1. Všechny ingredience smícháme a necháme v chladu odležet.
  2. Těsto po částech rozválíme a vykrajujeme do libovolných tvarů.
  3. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C  asi 5 minut. Je třeba to velmi pozorně hlídat, aby se cukroví nespálilo.
  4. Ke slepení lze použít džem, rozteklou čokoládu (třeba naši hořkou čokoládu enerBiO) nebo vyzkoušejte naši bio kokosovou pomazánku s čokoládou.

1

Nejlepší vanilkové rohlíčky

Ingredience:

  • 240 g hladké mouky
  • 1 žloutek
  • 160 g másla
  • 50 g cukru – vyzkoušejte třtinový cukr enerBiO
  • 100 g strouhaných jader lískových oříšků
  • Moučkový a vanilkový cukr na obalení

Postup:

  1. Mouku prosejeme na vál, smícháme s cukrem a strouhanými oříšky. Přidáme nakrájené máslo na kousky, žloutek a zpracujeme na hladké těsto. Necháme v chladu odležet.
  2. Z těsta vyválíme tenké válečky a nakrájíme je na stejně velké kousky, ze kterých tvarujeme rohlíčky.
  3. Vytvarované rohlíčky přeneseme na vymaštěný plech a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 5 minut, ale je třeba je hlídat.
  4. Ještě teplé rohlíčky obalujeme v cukru.

2

Vánoční perníčky

Ingredience na těsto:

  • 40 dkg hladké mouky
  • 14 dkg moučkového cukru
  • 5 dkg másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • ¾ prášku do perníku

Ingredience na polevu:

  • 1 bílek
  • ½ lžičky šťávy z citrónu

Postup:

  1. Cukr a mouku prosejeme na vál, přidáme prášek do perníku, jedlou sodu, máslo, vejce a med. Vypracujeme hladké těsto.
  2. Vykrajujeme různé tvary a potíráme je rozšlehaným vejcem. Pečeme v prudké troubě na 190 °C asi 7 – 8 minut, ale je třeba je hlídat, neboť se velmi lehce a rychle spálí.
  3. Pro zdobení vyšleháme bílek s citronovou šťávou, a jakmile perníčky vychladnou, můžeme se dát do práce. Pokud chcete více barev, smíchejte vyšlehanou hmotu s potravinovým barvivem.

3

Zobrazit všechny články

Líbí se vám náš obsah? Sledujte nás na sociálních sítích