Menu

Lehký humus z cizrny a tahini

Sdílet na Facebooku

10. května 2018

Komu by se chtělo stát v kuchyni, když je venku slunečné léto? Variantou rychlé snídaně či svačinky mohou být lehké cizrnové pomazánky, které jednoduše namažete na celozrnný žitný chléb či chlebíčky knäckebrot z řady bio produktů enerBIO.

Ingredience pro základní variantu:

  • 500 gramů cizrny (římský hrách)
  • 150 gramů tahini (sezamová pasta
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1 velká lžička soli
  • voda či ledová tříšť

Dip:

  • česnek
  • sladká paprika
  • extrapanenský olivový olej
  • sůl

Ingredience pro ozvláštnění:

  • avokádo
  • šťáva z granátového jablka nebo citronu
  • 1 menší červená řepa
  • šťáva z pomeranče
  • med
  • hrst čerstvě nasekané petrželky nebo koriandru

Přes noc namočenou cizrnu propláchneme studenou vodou a vaříme ji doměkka na mírném plameni asi dvě a čtvrt hodiny. Po vychladnutí ji přibližně deset minut mixujeme v mixéru a poté postupně přidáváme studenou vodu nebo ledovou tříšť – čím studenější voda, tím je humus tužší a nehnědne. Do hladké kaše postupně vmícháme tahini a znovu mixujeme deset minut. V této fázi také přidáme sůl a šťávu z citronu dle chuti. Na dip smícháme pasírovaný česnek, pár kapek citronu a papriku, zalijeme extra panenským olivovým olejem, dochutíme solí a přelijeme přes již hotový humus.

TIP:  Další dvě varianty humusu vytvoříte vmixováním avokáda nebo doměkka uvařené červené řepy. Chuť řepy dokonale podtrhne pár lžiček šťávy z vymačkaného pomeranče a lžička medu. Avokádo naopak perfektně souzní s trochou šťávy z citronu či granátového jablka.
enerbio

Zobrazit všechny články

Líbí se vám náš obsah? Sledujte nás na sociálních sítích