Lehký humus z cizrny a tahini
Sdílet na FacebookuIngredience pro základní variantu:
- 500 gramů cizrny (římský hrách)
- 150 gramů tahini (sezamová pasta
- šťáva z jednoho citronu
- 1 velká lžička soli
- voda či ledová tříšť
Dip:
- česnek
- sladká paprika
- extrapanenský olivový olej
- sůl
Ingredience pro ozvláštnění:
- avokádo
- šťáva z granátového jablka nebo citronu
- 1 menší červená řepa
- šťáva z pomeranče
- med
- hrst čerstvě nasekané petrželky nebo koriandru
Přes noc namočenou cizrnu propláchneme studenou vodou a vaříme ji doměkka na mírném plameni asi dvě a čtvrt hodiny. Po vychladnutí ji přibližně deset minut mixujeme v mixéru a poté postupně přidáváme studenou vodu nebo ledovou tříšť – čím studenější voda, tím je humus tužší a nehnědne. Do hladké kaše postupně vmícháme tahini a znovu mixujeme deset minut. V této fázi také přidáme sůl a šťávu z citronu dle chuti. Na dip smícháme pasírovaný česnek, pár kapek citronu a papriku, zalijeme extra panenským olivovým olejem, dochutíme solí a přelijeme přes již hotový humus.
TIP: Další dvě varianty humusu vytvoříte vmixováním avokáda nebo doměkka uvařené červené řepy. Chuť řepy dokonale podtrhne pár lžiček šťávy z vymačkaného pomeranče a lžička medu. Avokádo naopak perfektně souzní s trochou šťávy z citronu či granátového jablka.