Menu

Jak vyzrát nad nešvary podzimu?

Sdílet na Facebooku

9. října 2019

Teploty venku za oknem se již pohybují kolem bodu mrazu, a přesto si s námi počasí hraje. Ráno seškrabáváme první omrzliny z našeho auta, odpoledne vytahujeme sluneční brýle a k večeru nasazujeme čepice a balíme se do teplých kabátů. Prostě říjen jako na houpačce. Jak se ochránit před takovými hrátky přírody?

Říjen – to už je období, kdy se musíme nadobro rozloučit s letními teplotami a naopak se obrnit proti začínajícím podzimním depresím a riziku nepříjemného nachlazení. Navíc nás brzy čeká časový posun, takže se stmívat bude o hodinu dříve a to k dobré náladě taky nepřidá. Není pak divu, že naše tělo na to reaguje. Sice představa proleželých dní v posteli zní dobře, ale když vám k tomu třeští hlava, škrábe v krku a za hodinu vypotřebujete několik balení kapesníků, to už tak lákavě nezní. Proto je načase obklopit se dobrými přáteli.

Na podzimním počasí jsou nejkrásnější ty barvy a také sezónní potraviny a jídla, která se z nich dají připravit. A obzvlášť v tomto období je potřeba vybavit se zásobou energie a vitaminy, abyste byli připraveni k boji proti těžkým zkouškám podzimu. Takže do zbraně!

Dýně

Na začátek nic překvapivého, ale není divu, že zaujímá hned první místo. Navíc, co je více typické pro podzim než vydlabaná dýně se svíčkou v křivém úsměvu či poctivá dýňová polévka? Dýně v sobě obsahuje 3 „v“: vlákninu, vitaminy a vodu a jedná se o výjimečně dietní potravinu. Betakaroten zase patří mezi účinné antioxidanty.

Jablko

Nemusíme čekat do Štědrého dne, než rozkrojíme jablko s cílem nalézt tam hvězdičku značící štěstí. Jablka je dobré jíst po celý rok, neboť v sobě obsahují množství vlákniny, vitaminu C a dalších výživných látek. A jak si na nich pochutnáte? Nejlépe se zakousněte jen tak. Pokud ale chcete něco lepšího, nakrájejte jablíčka na měsíčky a namočte je třeba do enerBiO květového kokosového sirupu.

Zázvor

Pokud už cítíte, že na vás něco leze, sáhněte po zázvoru. Platí pravidlo, že čím pálivější, tím lepší. Pokud nejste fandou zázvorového čaje, vylepšete si ho plátkem citronu a lžičkou medu. Zázvor má totiž dezinfekční účinky, prohřívá organismus a rozpouští hleny. Připijme si na zdraví. Jak si připravit zázvorový sirup či bonbony se dozvíte zde.

Kapusta

Možná nepatří mezi vaši oblíbenou zeleninu, ale na tyto zelené lístečky bychom neměli zapomínat, neboť právě kapusta je jedním z nejbohatších zdrojů živin, obsahuje řadu vitaminů a minerálů. Je to parťák, který chrání oči, srdce, klouby, nesmírně posiluje imunitu a brání vzniku nemocí a zánětů v těle. Navíc podporuje i hubnutí. Tak šup do obchodu a dnes večer je menu jasné.

Šípky

Šípková růže je nejen krásnou ozdobou podzimní přírody, ale i skutečným pokladem v přírodním léčitelství. Plody šípku lze označit za přírodní multivitamin i zdrojem antioxidantů. Krásné červené bobulky vám pomohou v posílení imunity, zabraňují únavě, podporují trávení a fungují i jako prevence proti depresím.

A co dále nastartuje vaši imunitu?

Česnek, cibule, červená řepa, batáty, špenát, rajčata či červená paprika. Je načase si udělat zásoby.

Zobrazit všechny články

Líbí se vám náš obsah? Sledujte nás na sociálních sítích