Indický dál z červené čočky
Sdílet na FacebookuIngredience:
- 1 cibule
- 2 lžíce zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce kokosového oleje enerBIO
- ½ lžičky semínek černé hořčice
- 2 lžíce rajčatové pasty
- 250 g červené čočky enerBIO
- 2 rajčata nakrájená na kostky
- 600 ml vody
- 200 ml kokosového mléka enerBIO
- 1 lžička mořské soli
- ¼ lžičky kajenského pepře
Dle chuti:
- chilli
- kurkuma
- římský kmín
- garam masala
- čerstvý koriandr
Ve velké pánvi rozehřejeme kokosový olej a osmahneme na něm najemno pokrájenou cibuli, prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor a hořčičná semínka.
Restujeme na středním plameni asi 4–5 minut, než cibule zesklovatí.
Poté přidáme rajčatovou pastu a důkladně propláchnutou červenou čočku a promícháme.
Do směsi přilijeme vodu a přisypeme nakrájená rajčata. Za stálého míchání vaříme asi 10 minut.
Poté ztlumíme plamen, přiklopíme pokličkou a necháme jídlo „dojít“ zhruba stejně dlouhou dobu.
Téměř hotový dál dochutíme kořením, přilijeme kokosové mléko a za občasného míchání vaříme ještě dalších cca 15 minut na velmi mírném plameni. Pokud je pokrm stále příliš hustý, můžeme ho rozředit vodou.
Indický dál podáváme teplý a ozdobený čerstvým koriandrem.