Recept od Viki – Pohankovo-brusinkový koláč
Sdílet na Facebooku
Čekáte miminko a honí vás mlsná, ale bojíte se rychlého přírůstku váhy? Nemusíte se bát. S Viki jsme si pro vás připravili zdravý, ale sladký pohankovo-brusinkový koláč, na kterém si pochutná celá rodina.
Těhotenský jídelníček by se ani kvůli nekontrolovatelným chutím neměl vymknout z ruky. Nemusíte se ale bát. Tento speciální recept, který naleznete i v našem ROSSMANN magazínu speciálně zaměřeného na těhotenství, jsme připravili ze surovin z řady bio produktů enerBiO, které vašemu zdraví, ani zdraví vašeho miminka, neuškodí.
Ingredience
Těsto:
- 140 g pohankové mouky enerBiO
- 140 g špaldové mouky enerBiO
- 100 g třtinového cukru enerBiO
- 1 ČL kypřicího prášku
- 80 g olivového oleje enerBiO
- 20 g rostlinného mléka enerBiO
Tvarohová vrstva:
- 500 g polotučného tvarohu
- 2 vejce
- 40 g třtinového cukru enerBiO
- 1 vanilkový cýkr
Brusinková vrstva:
- 1 brusinková šťáva enerBiO
- 40 g třtinového cukru enerBiO
- 30 g škrobu
- Brusinky enerBiO
Na ozdobu med enerBiO
Postup
- Začneme tím, že smícháme tvaroh s vejci, třtinovým a vanilkovým cukrem.
- Dále si připravíme brusinkovou vrstvu tak, že do rendlíčku dáme rozehřát brusinkovou šťávu s cukrem. Až směs začne vřít, přidáme škrob rozmíchaný v troše studené brusinkové šťávy, kterou jsme si dali stranou. Krátce povaříme a do směsi přidáme brusinky.
- Na těsto smícháme nejprve sypké suroviny, tedy pohankovou a špaldovou mouku, kypřící prášek a cukr a poté přidáme olej a mléko. Těsto zpracujeme nejlépe rukama.
- Na plech s pečícím papírem rozprostřeme 2/3 těsta. Na těsto dáme vrstvu tvarohu a poté vrstvu připravenou z brusinkové šťávy. Nahoru nastrouháme zbytek těsta.
- Koláč pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 oC cca 50 minut.
- Před krájením necháme koláč zcela vychladnout.
Náš tip: Koláč servírujeme zakápnutý medem.
To bude ale pochoutka. Spolu s Viki vám přejeme dobrou chuť.