Vanilkové rohlíčky od Báry Sedlákové

Sdílet na Facebooku

10. prosince 2025

Tento tradiční recept na vanilkové rohlíčky pochází z kuchařky z roku 1957 a Bářina rodina si ho předává z generace na generaci. Jsou jemné, máslové a díky vlašským ořechům krásně voňavé. Ideální ke svátečnímu čaji nebo jako domácí jedlý dárek.

obr. 1

Ingredience:

  • 150 g hladké mouky Alnatura
  • 20 g cukru krupice
  • 50 g mletých vlašských ořechů enerBiO
  • 100 g másla
  • 1 žloutek moučkový cukr
  • 1 balíček vanilkového cukru enerBiO (na obalení)

obr. 2

Postup:

  1. Do mísy dejte mouku, cukr a mleté ořechy. Přidejte nastrouhané máslo a žloutek. Rychle vypracujte jemné těsto. Máslo by se nemělo příliš rozpustit, jinak se těsto špatně tvaruje.
  2. Hotové těsto nechte alespoň 20 minut odležet v lednici.
  3. Z odpočatého těsta vytvarujte váleček, rozkrájejte ho na stejné dílky a z každého vytvořte rohlíček.
  4. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 15 minut. Ještě horké rohlíčky obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru

Líbí se vám náš obsah? Sledujte nás na sociálních sítích