Menu

Rehabilitace pro Miu

Sdílet na Facebooku

Celý příběh začal 1. 6. 2020. Císařským řezem byla přivedena na svět holčička, přesně v týdnu 30+6.
Mia měla 1 290 g a 39 cm. Po probuzení bylo mamince sděleno, že se jednalo o HELLP syndrom (selhávaly jí ledviny a játra). Její zdravotní stav nebyl příliš dobrý, ale dceři se dařilo. Týden po narození se ale vše změnilo – Mia začala být mramorově bílá a měla křeče. V ústecké nemocnici byla holčičce provedena operace kvůli hromadění přebytečného moku v hlavě. Jednalo se o operaci, kde byla vložena „houbička“ do hlavičky, přes kterou se odpichoval přebytečný mok. Tento zákrok ale nestačil. Hlavička dívenky se nadále plnila mokem, a tím narůstal i její obvod. Následovala tedy druhá náročnější operace, kde byl operován VP SHUNT. O další dva dny později musela kvůli zánětu na třetí operaci, kde byl VP SHUNT opět vyndán. Po léčbě zánětu musela být provedena operace čtvrtá, kde byla vyvedena hadička se sáčkem z hlavičky, kam odtékal přebytečný mok. Jenže neodtékalo dostatečné množství tekutiny, které mělo. Po těchto pokusech byly maminka s dcerou ve stabilizovaném stavu propuštěny domu a docházely na kontroly do ústecké nemocnice. Hlava malé ale rostla o několik centimetrů, což nemá. Po příchodu na neurochirurgii v Ústí se panu doktorovi vůbec nelíbilo, co se s hlavou malé děje. Lékař byl bohužel donucen je kvůli zavřeným JIP  (z důvodu covidu) odkázat na jiné nemocnice.

Maminka se snažila napsat všem neurochirurgům v ČR – FN Plzeň, FN Motol Praha i další nemocnice byly ale zaplněny covidovými pacienty. Poté i spousta neurochirurgů napsala, že už nejsou na oddělení neurochirurgie nebo vůbec neoperují děti, nýbrž pouze dospělé osoby. Ozval se až docent z Fakultní nemocnice Olomouc a začal dívenčin stav řešit. Mozková tkáň byla na pokraji rozpadu, a tudíž ji hned poslal na magnetickou rezonanci a následně ihned na sál, kde byl holčičce voperován nový VP SHUNT, který reguluje hladinu mozkomíšní tekutiny v mozku a umožňuje, aby hlavička už dále nerostla. Tato operace byla poslední a naštěstí úspěšná.  

Prognóza malé Miy je celkové kombinované postižení (DMO-kvadruparetická forma), centrální vada zraku, mentální postižení a epilepsie. Mia nemá sílu udržet hlavičku a ani sama sedět. Potřebuje absolvovat pravidelné rehabilitační programy. Cvičení a pobyt v odborných rehabilitačních zařízeních ji posouvá dále a pomáhá zajistit její vývoj. 

Nadační fond Be Charity vznikl v létě 2015. Jeho posláním je podporovat dlouhodobě nemocné či jinak znevýhodněné osoby a jejich rodinné příslušníky, kteří se o ně starají. Pomáhá formou příspěvků na léčbu, rehabilitaci, na koupi zdravotnických pomůcek a materiálu. Prioritou je pomáhat s konkrétními osudy, znát příběh každého žadatele. Mezi zásady patří rozdělení 100 procent získaných finančních prostředků.

Zobrazit všechny projekty

Líbí se vám náš obsah? Sledujte nás na sociálních sítích