Menu

Mít si kam odskočit 

Sdílet na Facebooku

Paní Marie bydlí v sousedství kulturního a vzdělávacího centra Elpida na Praze 7. S přítelkyní Irenou tam navštěvují neformální klub deskových a karetních her i přednášky o šlechtických rodinách. Pak si spolu zajdou do blízké kavárny a o všem debatují nad šálkem kávy. Často plánují, kam vyrazí na společnou dovolenou nebo jakou přednášku navštíví příště. Přijít do Elpidy znamená přijít mezi aktivní lidi starší 55 let, kteří mají chuť se bavit, vzdělávat se a objevovat něco nového. Proto tady Marie vždycky ráda prohodí pár slov i s dalšími klienty. Často se potkává také s paní Jitkou, která navštěvuje kurz angličtiny, i když sama přiznává, že víc než na studium se často těší na svoji partu a lektorku. Jednou týdně hraje šachy a při příznivém počasí ji najdete na pétanquovém hřišti. Její velkou vášní je fotografování. S klubem aktivních fotografů se pod taktovkou lektora Martina vždy s chutí vydává na dokumentární fotoprocházky. Těší se i na zpětnou vazbu na následujícím setkání FotoKafé, kam každý přinese své fotografie. Jak sama říká, učí ji to dívat se na věci z jiného úhlu pohledu, změnit perspektivu a vnímat své okolí novým způsobem. 

Elpida podporuje aktivní stárnutí napříč celou Českou republikou. Vzdělávací a kulturní program pražských poboček přenáší seniorům i online. Inspiraci a motivaci k aktivnímu životu šíří Elpida také prostřednictvím čtvrtletníku VITAL. Ze všech koutů ČR se mohou seniorky zapojit třeba i pletením pro projekt Ponožky od babičky. Důležitost sociálních kontaktů a nových impulzů nelze zpochybnit. Ostatně v lockdownech jsme si to zkusili všichni - žádný osobní kontakt, žádná kultura, žádný pohyb a každý den stejný. Po odchodu do důchodu zažívají starší lidé podobný pocit celé roky.  A právě to Elpida postupně mění. 

Elpida nyní postupně buduje nové moderní vzdělávací a kulturní centrum na pražském Smíchově. Ročně sem přijde více než 2 000 seniorů, kteří se potřebují naučit používat mobil, počítač, začít mluvit anglicky, zacvičit si jógu nebo si jen s někým popovídat. Mělo to však jen jeden háček. Senioři si tam chtějí odskočit nejen za vzděláním a kulturou, ale i na modernější a voňavější WC. Protože Elpida sídlí v domě z poloviny 19. století, potřebovala nové sanitární zařízení. Vaše hlasy tak přispěli k vytvoření příjemnějšího prostředí pro aktivní stáří – jednou tady bude Elpida i pro vás.

Elpida už 20 let mění pohled na stáří. Vytváří příležitost pro aktivní a naplněné stárnutí a provází seniory náročnými životními situacemi. Seniorům pomáhá například prostřednictvím vzdělávacích a kulturních center pro seniory, bezplatné telefonické krizové Linky seniorů, společenského časopisu (nejen) pro seniory Vital nebo sociálního podniku Ponožky od babičky. Více informací naleznete na www.elpida.cz.

Zobrazit všechny projekty

Líbí se vám náš obsah? Sledujte nás na sociálních sítích