Menu

Běžecká protéza pro Vendu

Sdílet na Facebooku

Venda se narodil, navzdory všem lékařským vyšetřením, která nenaznačila jediný problém, s vrozenou vývojovou vadou. Od kolene dolů byla jeho levá dolní končetina deformovaná, nevyvinutá, pro normální život nepoužitelná. Rok a půl rodiče strávili cestováním mezi nemocnicemi a lékaři, kteří platí za špičky v ortopedii či rehabilitacích, a dále mezi těmi, kteří jsou jedničky v oblasti vad pohybového aparátu.  

Cesty, po nichž se mohli vydat, byly dvě. Buď cesta plná operací s nejistým výsledkem, nebo cesta spočívající v amputaci zjevně nevyléčitelné („neopravitelné“) části končetiny a jejím nahrazení protézou. Ani po jedné z cest se jim jít nechtělo. S přibývajícím časem bylo jasné, že rozhodnutí nelze odkládat, neboť Venda byl ve věku, kdy děti už chodí. On chtěl též, ale nemohl. Poté, co rodiče poznali rodinu chlapce s podobným osudem, který s protézou žil „normální“ život, došli k závěru, že cesta s operacemi nezaručuje dosažení cíle, ba naopak Vendovo psychické nalomení a zničení jeho dětství. Proto šli na jistotu a zvolili variantu druhou. Venda se relativně rychle zotavil a za pomoci protetiků začal velmi rychle chodit. Snažil se dohnat vše, co doposud zameškal.  

V současné době Venda vůbec nezahálí. Po hře na klavír se učí i na akordeon. Má rád jízdu na kole (neboť na kole je mobilní), florbal, míčové hry (hlavně fotbal). Za chrudimský plavecký klub jezdí nejen na závody paraplavání, ale i na závody, kde soupeří se zdravými dětmi. Za pomoci protézy mu není cizí ani sjezdové lyžování. Venda navíc pomáhá v hospodářství a je schopen se zapojit do jakékoliv činnosti. Užívá si dětství s kamarády a svůj zdravotní problém neřeší. A to zejména díky dobrým lidem, kteří ho obklopují – ať už se jedná o prarodiče, protetika, majitelku půjčovny lyží, fyzioterapeutky či učitele ve škole. 

Rodina pro Vendu hledala pomoc při pořízení protézy na běhání, sama si ji bohužel nemohla finančně dovolit. V současné době jednu Venda sice má, ale z ní už dávno vyrostl. Používá ji převážně ve škole při tělocviku, na táborech a školních sportovních akcích. Je tak plně začleněn do kolektivu a nevnímá svůj handicap. Díky vám se nyní podařilo zajistit novou protézu na běhání (sport) a Venda se tak minimálně po dobu docházky do ZŠ bude moci aktivně zapojovat do všech aktivit, jako tomu bylo doposud.

Nadační fond Klapeto založili Kateřina Klasnová a Jaroslav Petrouš (světově úspěšný handicapovaný sportovec, který sám prodělal amputaci dolní končetiny). Od roku 2014 pomáhá handicapovaným dětem, které potřebují příspěvky na kompenzační a zdravotní pomůcky a rovněž rehabilitace nehrazené zdravotními pojišťovnami. Více informací naleznete na www.klapeto.eu.

Zobrazit všechny projekty

Líbí se vám náš obsah? Sledujte nás na sociálních sítích