Menu

Asistenční pes pro Domíka

Sdílet na Facebooku

Dominiquovi je 9 let a trpí poruchou autistického spektra. Narodil se po těžkém porodu, během kterého měl omotanou pupeční šňůru kolem krku, což pravděpodobně způsobilo jeho postižení. Stoprocentně to ale nikdo nikdy nepotvrdil. Domík se vyvíjel jako každé jiné dítě, ale po prvním roce vývoje už byly znatelné nějaké drobnosti, které tehdy maminka moc nevnímala. Neukazoval na věci, o které měl zájem, nezačínal mluvit a byl velmi vybíravý v jídle. Rodina si pořád říkala to klasické a otřepané, že je to kluk a bude mu to chvíli trvat. Bohužel to tak nebylo a to hlavní (řeč) nepřicházelo. O tom, že by Domík mohl mít poruchu autistického spektra, se maminka poprvé dozvěděla na vyšetření po jeho druhých narozeninách. Když byly malému 3 roky, padla oficiální diagnóza – porucha autistického spektra/dětský autismus a mentální retardace. Přijmout to bylo samozřejmě těžké. Rodina měla ale na výběr. Buď si zoufat, litovat sebe i svého syna, tak nějak přežívat, anebo situaci přijmout a snažit se dělat co nejvíce dokáže, aby se Domík posouval a byl co nejvíce samostatný. Rozhodla se pro druhou variantu, přijala Domíkovu jinakost a vlastně si v tom i našla to hezké, ač to může znít všelijak. Autismus totiž člověku otevře oči v tom, co je opravdu důležité a zcela mu změní životní hodnoty.

Domík je krásný kluk, má jiskru v oku a umí dát opravdu najevo, co a koho má rád. Dokáže dát ale najevo samozřejmě i to, když něco rád nemá. Asi to nejtěžší v jeho postižení je to, že k dorozumění používá neverbální signály. Rodina komunikuje různými znaky a gesty. Malý totiž až na asi 4 slova mluvit zatím nedokáže. Kromě toho je hodně živý, nejradši chodí ven na procházky, rád chodí do bazénu, anebo skáče na trampolíně. Je citlivý na hluky a má rád, když jdou věci tak, jak je zvyklý – vzhledem k problémům v komunikaci mu to hodně pomáhá v orientaci v čase i místě. Domík je druháček a chodí do speciální základní školy v Praze. Ve škole se mu moc líbí, hlavně v pátek, když mají pravidelně „kroužek“ canisterapie a animoterapie. Při kontaktu se zvířátky se vždy jak zázrakem uklidní. Jako by se na zvířátko napojil a vnímal ten svět skrze něj. Psí kamarád doma a obecně při všem, co během dne zažívá, by byl pro Domíka skvělým pomocníkem k tomu, jak zvládat stresové situace s větším klidem a s jistotou. Měl by tak někoho jen pro sebe. Domík má ještě zdravou, o rok starší sestřičku, se kterou má skvělý vztah, nicméně ta má samozřejmě také svůj svět se svými koníčky, kroužky a kamarádkami. Domíkovi ale tento jeho svět tak trochu schází a všichni věří, že pejsek by se pro něj tím jeho světem mohl stát. Díky vám se podařilo pro Domíka zajistit nejen psího asistenta, ale hlavně parťáka do nepohody.

Posláním organizace Helppes je integrace osob se zdravotním postižením do společnosti a kolektivu, jejich návrat do aktivního života, zařazení do vzdělávacího či pracovního procesu, rozšíření možností při sebeobsluze, získání větší soběstačnosti, nezávislosti, sebevědomí, svobody a bezpečí. To vše pomocí speciálně vycvičených psů v projektu Pomoc přichází na čtyřech tlapkách. Helppes, jako první organizace nejen v ČR, ale i ze zemí tzv. bývalého východního bloku, dokázal splnit podmínky nejvyšších mezinárodních standardů v poskytování služeb tohoto druhu a získal akreditaci pro plnohodnotné členství v mezinárodních organizacích, sdružujících poskytovatele těchto služeb – Assistance Dogs Europe a Assistance Dogs International. Více informací o Helppes naleznete na www.helppes.cz.

Zobrazit všechny projekty

Líbí se vám náš obsah? Sledujte nás na sociálních sítích