Menu

Intenzivní péče pro děti s postižením

Sdílet na Facebooku

Sebík se svým rodičům narodil jako první miminko a moc se na něj těšila celá rodina včetně prarodičů. Bohužel kvůli komplikacím s placentou museli lékaře neplánovaně provést předčasný porod císařským řezem. Po narození musel absolvovat nekonečná vyšetření, aby si pak rodiče vyslechli hned několik závažných diagnóz. Jeho stav vyžaduje soustavnou péči a speciální přístup. Když měl Sebík jeden rok, oslovila rodina na doporučení dětské lékařky ranou péči. Nejprve absolvoval odborné vyšetření zraku za pomoci specializovaných testů, které pomohlo určit jeho aktuální zrakové schopnosti. V návaznosti na to rodina za pomocí poradkyně pravidelně stimuluje zrak Sebíka i jeho celkovou motoriku. Pomáhá však také s mnoha praktickými záležitostmi, které rodině usnadňují život. Zároveň je tu pro maminku v okamžicích, kdy potřebuje poradit či povzbudit.

„Poradkyně rané péče za námi dojíždí už několik let. Vždy přivezou nové hračky a pomůcky, které si můžeme vypůjčit a pracovat s nimi do příští konzultace tak, jak si s poradkyní ukážeme. Zároveň získáváme mnoho cenných informací – např. jak si vyřídit příspěvek na lázně, jak sehnat speciální kočárek nebo židličku atd. Bez jejich pomoci bychom si v mnoha věcech určitě nevěděli rady. Věnují nám své znalosti a pozornost, na kterou lékaři v ordinaci nemají čas. Za to vše jim moc děkujeme,“ uvedla Sebíkova maminka.

Poradkyně rané péče přivážejí odbornou pomoc až domů a učí rodiny s dítětem s postižením žít naplněný život. Společně pak rozvíjejí dítě tak, aby co nejlépe využilo svůj potenciál. Tato bezplatná služba se však stále dostane jen ke 3 z 10 dětí, kterým by mohla pomoci zlepšit kvalitu jejich života.

Společnost pro ranou péči pomáhá dětem s postižením a jejich rodičům více než 30 let. Zaměřuje se na děti se zrakovým a kombinovaným postižením ve věku od narození do sedmi let. Poradkyně rané péče jezdí do rodin domů na pravidelné konzultace a věnují se jak dětem, tak i jejich rodičům v jejich přirozeném prostředí. Naslouchají rodičům a pomáhají jim vyrovnat se s těžkou a nečekanou životní situací. Pracují přímo s dítětem, doporučují vhodné pomůcky a ukazují rodičům, jak si správně s dětmi hrát, aby je rozvíjeli. Děti, které se narodí s postižením, čeká nelehká životní cesta, ale pokud vyrůstají v milující rodině, mají šanci na dobrý start. Více o Společnosti pro ranou péči na www.ranapece.cz.

Zobrazit všechny projekty

Líbí se vám náš obsah? Sledujte nás na sociálních sítích