Menu

Pomozte maminkám samoživitelkám

Sdílet na Facebooku

Maminka Lenka musí s dcerou každý den doma pravidelně minimálně tři čtvrtě hodiny cvičit, aby Gwyneth mohla chodit, k chůzi potřebuje speciální pomůcky. Maminka jí také pomáhá s přípravou do školy: „Být samoživitelkou není vůbec jednoduché. Na začátku jsem se musela naučit spoustu věcí zvládat sama, a učím se to dodnes.“

Lenka se před pěti lety přihlásila do projektu Fandi mámám, ve kterém žádala o materiální pomoc. „Do Fandi mámám jsem se přihlásila, protože jsem potřebovala pomoc a taky jsem chtěla říct svůj příběh, aby se ostatní ženy nebály mluvit o tom, co prožívají nebo prožily. Projekt velmi pomohl mně i mým dětem,“ vypráví Lenka. Tehdy se pro Lenku a její děti podařilo sehnat všechny věci ze seznamu přání, a to notebook pro syna Matyáše, oblečení pro děti, několik nákupů potravin a vysavač. 

Nyní Lenka sama pomáhá, a to přímo v rámci organizace Fandi mámám. Nejprve se zapojila dobrovolnicky a dodnes takto pomáhá dalším maminkám projít projektem. Nově je už rok také součástí týmu Fandi mámám jako koordinátorka. Má na starosti administrativu a pomáhá s řízením organizace. Za tuto práci dostává finanční odměnu. „Díky příjmu z Fandi mámám mohu dětem pořídit speciální pomůcky na logopedii, rehabilitaci a také občas vyrazit na společný výlet, případně zajít do kina,” popisuje Lenka.

Kromě Lenky už ve Fandi mámám pracují i další samoživitelky, kterým tento příjem přispívá do rodinného rozpočtu a zároveň mohou pomáhat maminkám, které na své děti zůstaly samy.

Projekt Fandi mámám funguje od roku 2016 a poskytuje materiální pomoc pro maminky samoživitelky a jejich děti. Za dobu fungování už organizace pomohla téměř 200 konkrétním maminkám a do pomoci se zapojilo přes 2 000 lidí. Fandi mámám pomáhá v jednotlivých regionech České republiky, a to skrze své delegátky, které mají na starosti jednotlivé kraje. Jsou jimi často samy maminky samoživitelky, kterým ve Fandi mámám pomohli a ony teď pomáhají ostatním maminkám v jejich tíživé životní situaci a provádí je procesem přihlašování do tohoto projektu. Více informací o projektu najdete na www.fandimamam.cz.

Zobrazit všechny projekty

Líbí se vám náš obsah? Sledujte nás na sociálních sítích